Кариера Селебрити

Кои се најплатените тројца играчи во НБА? Леброн сеуште не тронот

Напишано од Mr. M

Еден од најпознатите магазини во светот Форбс ја состави листата од најплатените играчи во НБА за 2020 година. На врвот на листата сеуште е Леброн Џејмс со плата од 92 милиони долари што прави да има рекордна заработка во НБА лигата.

Капиталот за плата во НБА се зголеми благодарение на ТВ договорот од 24 милијарди американски долари со ЕСПН и ТНТ, потпишан во 2014 година. Играчите на НБА имаат право на 51% од приходот поврзан со кошарката во лигата, кој е загарантиран при потпишувањето, дури и ако не го однесат на суд.

На второт место се најде Стивен Кари со заработка од 85 милиони долари од кои платата му е 40 милиони долари, а од остнатите приходи заработува 45 милиони долари.

Додека на третото место е Кевин Дурант кој има заработка од 73 милиони долари. Неговата плата е 38 милиони долари, додека од остантатите приходи тој зема 35 милиони долари.

 

За авторот

Mr. M