Економија

Колапс на авиокомпанијата Aigle Azur!

Напишано од Mr. M

Француската авиокомпанија Аигл Азур се повлече откако не успеа да пронајде нови инвеститори и 1.150 вработени ги загубија своите работни места. Втората по големина авиокомпанија во Франција, која работеше главно помеѓу Франција и Алжир, банкротираше претходно овој месец и ги откажа сите летови.

Францускиот трговски суд нареди затворање на компанијата заради недостаток на одржлива понуда од понудувачот. Кинескиот конгломерат ХНА група е најголем акционер во компанијата, со 49 проценти удел.
Аигл Азур минатата година пренесе околу 1,9 милиони патници. Во последниве години, тој исто така имаше правци кон Бразил, Кина, Русија и други земји.

 

За авторот

Mr. M