Метрополи

Колку сончеви денови има низ градовите во светот?

Напишано од martin

Сите од нас кога шетаме или патуваме некаде сакаме времето да не послужи, однсоно да биде сончево и да имаме пристојни температури. Убавото време многу влијае на нашето рапосложение, односно сончевите денови се извор на среќа и енергија. Поради таа причина денеска се решивме да направиме да направиме една листа во која ќе видиме колку сончеви денови имаат најпознатите градови во светот.

Дали некогаш сте се запрашале колку сончеви денови има во Македонија? Македонија има 280 сончеви денови годишно и таа е втора земја во светот, по Калифорнија, со најквалитетен така наречен „пик на сончева енергија“, што достигнува од 1.380 до 1.520 киловатчасови сончево зрачење на еден квадратен метар.

На надморска висина од 600 метри е лоцирана Општина Сопиште. Тоа е предел кој може да се пофали со најмногу сончеви денови преку годината. Баш поради оваа причина, Сопиште е една од локациите која во последните години е една од најбараните места за изградба на живеалиште.

City View Condominium е лускузен станбен комплекс кој се наоѓа во Општина Сопиште.

За авторот

martin