Кариера

Колку време ќе трае коронавирусот според Бил Гејтс

Напишано од Mr. M

Гејтс пред неколку дена повторно зборуваше за епидемијата, одговарајќи на прашања од корисниците на „Редит“ за коронавирусот и состојбата во која се наоѓа светот денес. На прашањето што треба да прават Американците за да им помогнат на другите во нивната земја, тој рече дека и покрај околностите, луѓето треба да останат мирни. Тој ја коментираше моменталната состојба во побогатите земји и смета дека треба да се подобри за два до три месеци. Клучот е во тестирањето и социјалното растојание – ако луѓето се држат до него, богатите земји ќе можат да избегнат високи нивоа на инфекција кај луѓето и да го намалат бројот на заразени лица.

Сепак, тој е загрижен за економските реперкусии што веќе се чувствуваат ширум светот, со најлошото што допрва доаѓа и состојбата во земјите во развој. Болниците и здравствените системи во овие земји се во многу полоша форма од побогатите земји и смета дека жителите не можат да издржат социјална дистанца на ист начин како луѓето во поразвиените земји.

Што се однесува до иднината и како треба подобро да се подготвиме за идните претстојни епидемии, Гејтс вели дека треба да ги подобриме дијагностиките, лековите и вакцините што е можно побрзо. Имаме технологија што може да го направи ова, потребни се вистински инвестиции. Коронавирусот може да биде активирањето да посветиме поголемо внимание и инвестиции во иднина и да се подготвиме сите поефикасно за нови потенцијални епидемии.

За авторот

Mr. M