Технологија

Компанијата Google на удар на светските сили

Напишано од Mr. M

Францускиот претседател Емануел Макрон изјави дека пребарувачот на „Google “ не може да биде „ослободен“ од законот во Франција и дека компанијата мора да плати авторско право на медиумите, како и секоја друга компанија. Макрон одговори на неодамнешната одлука на Google за спроведување нови правила со кои нема да се плаќа авторското право на медиумите. Менаџментот на Гугл изјави дека наместо да плати, само ќе пренесува наслов на медиуми или врска.

Законот за авторски права стапува на сила во Франција на 24 октомври, во согласност со европските реформи на оваа тема.

„Законот“ за авторските права мора да се почитува, што треба да го плаќаат онлајн платформите или бизнисите што користат медиуми, рече Макрон, додавајќи дека дури и големите бизниси не можат да „се оддалечат“ од тој закон ако сакаат да прават бизнис во Франција.

Францускиот закон беше донесен за да се извлечат медиумите од големите пребарувачи како Гугл и Фејсбук со користење на нивната содржина.

За авторот

Mr. M