Економија

Мајкрософт изгуби 17 милијарди долари за само пет минути

Напишано од Mr. M

Акциите на „Мајкрософт“ паднаа веднаш откако федералниот судија нареди привремено прекинување на договорот со ЈЕДИ, кој Пентагон го додели на компанијата минатата година. Поради падот на акциите, технолошкиот гигант изгуби 17 милијарди долари пазарна вредност за само пет минути.

Пазарната вредност на Мајкрософт сега е околу 1,4 трилиони долари според Блумберг.  Тоа е трета највредна компанија во светот зад Епл и Саудиски Арамк, вредна 1,43 трилион или 1,77 трилиони долари. Судот донесе одлука откако Амазон поднесе барање минатата недела до Министерството за одбрана да го суспендира договорот од 10 милијарди американски долари наречен Заеднички проект за инфраструктура за одбрана (ЕАТ).

Целта на проектот е да се изгради облак за чување и управување со чувствителни воени и одбранбени податоци. Пентагон го додели овој проект на Мајкрософт, со што го отстрани од играта „Амазон“ што се сметаше за фаворит. По загубата, Амазон се обиде да ја оспори одлуката, обвинувајќи го Пентагон за пристрасност. Судот одлучи да ја прекине наградата на проектот, додека правната битка на технолошките гиганти за овој договор продолжува.

За авторот

Mr. M