Нега и одржување

Машки проблем: Се што треба да знаете за акните на грбот

Напишано од Mr. M

Проблемите со акните стануваат се почести – кожата на грбот е посилна и подебела, што значи дека порите се поголеми и на тој начин се поподложни на акните. Но, како го третирате и колку се разликуваат од просечните мозолчиња на лицето?

Акните генерално се развиваат во области каде што имаме висока концентрација на лојните жлезди. Ова е причината зошто грбот може да биде главна цел: премногу бактерии што се градат во порите на грбот ќе го охрабрат порастот на бактериите и воспаленијата што предизвикуваат акни. Дел од причината што грбот е толку склон кон акни е тоа што имаме поголема густина на порите, што на кратко значи подобра шанса да ги имаме. Добрата вест е дека постојат едноставни потези што може да ги преземете за борба против вишокот на масло и да спречите ширење акни.

Акните можат да бидат обвинети за различни хормони, како и за високи нивоа на машкиот хормон, андрогинот. Овој хормон испраќа сигнали до лојните жлезди за да произведе повеќе маснотии што можат да доведат до акни. Накратко, никогаш нема да најдеме една специфична причина за појава на акни на грбот. Кога станува збор за пот и вежбање, фитнесот е одличен за вас и не можете да го обвинете како главна причина за појава на акни на грб. Сепак, потта мешана со бактерии на кожата и мртвите клетки ги затнува порите, што е она што предизвикува акни, а не самата пот.

Сите забораваме и ги запоставуваме грбот, но секојдневното чистење на грбот е значително исто како и миењето на лицето, особено ако имате акни. Добро избришете го грбот, особено после тренингот или прекумерно потење.

Можеби имате чувство дека овој процес трае вечно, но не паника, тоа е затоа што кожата на грб е малку подебела од кожата на нашите лица, затоа бидете трпеливи.

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

Mr. M