Кариера

Мажите и жените различно се однесуваат на работното место

Напишано од The Gentleman

Предмет на новото истражување беа емоциите кои вработените ги доживуваат на работното место. Дури 2.000 работници и 250 шефови зборуваа за емоциите што ги создаваат за време на работното време, како и за тоа дали ги искажуваат и како. Работната средина им носи радост, изненадување, лутина, тага, гадење или страв кај луѓето, но најголемата причина за овие емоции не е самата работа, туку колегите.

Статистичките податоци покажуваат дека мажите се поемотивни од жените на работа, но исто така забележуваат дека жените се повеќе изложени на стрес и фрустрација. Мажите се повеќе склони кон емотивно да инвестираат во своите проекти и се чувствуваат лошо ако го пропуштиле рокот или го надминеле буџетот на фирмата. Мажите исто така имаат двојно поголема веројатност да ја критикуваат срцето или да се чувствуваат вознемирени ако нивните идеи и иницијативи се игнорираат или одбијат, а дури 43 % се подготвени да го кренат својот глас. Водени од емоции, мажите се повеќе подготвени да преземат драстични чекори. Мажот е со поголема веројатност од 20 % да се откаже од работа ако не оди добро или има проблем.

Според ова истражување, секое трето лице ги крие своите вистински емоции на работа, претежно зад вештачка насмевка.
Овие резултати се неочекувани за многумина, но сепак не премногу изненадувачки затоа што студијата открила и дека 30 % од шефовите сметаат дека искажувањето емоции на работа е слабост, а 51 % сметаат дека работното место треба да биде ослободено од сите емоции, без разлика дали е позитивно или негативно.

За авторот

The Gentleman