Психологија

Мажите можат да имаат постпородилна депресија како и жените… Мит или вистина?

Напишано од Mr. M

Иако тие не раѓаат, мажите можат да ги почувствуваат сите симптоми на оваа состојба и многу е важно што поскоро да бидат препознаени за да добијат соодветна помош. Овој тип на депресија претежно е поврзана со жени, но новородените татковци можат да го имаат и тоа, пишува Инсајдер. Додека мажите можеби нема да доживеат исти хормони што жените ги чувствуваат по породувањето, тие се под влијание на други фактори, како што е недостаток на поддршка и финансиски стрес.

Се проценува дека четири до 25 % од новите татковци доживеале постпородилна депресија во првите два месеци од раѓањето. Секоја голема промена во животот, како што е станување родител, може да игра улога во развојот на нарушувања на расположението, според Дана Дорфман, психолог и лиценциран психотерапевт од Њујорк. Иако улогата на родителот може да биде полна со уживање, исто така е голема промена која носи комплицирани чувства кога ќе го промашите вашиот нормален живот што сте го воделе порано.

Факторите на ризик кај татковците вклучуваат високи нивоа на стрес, исфрлени партнери, недостаток на поддршка и историја на проблеми со менталното здравје.

Некои симптоми на постпородилна депресија се:

– постојана тага
– чувство на безнадежност
– промени во спиењето и апетитот
– Намален интерес за активности што некогаш сте уживале
– губење на енергија и концентрација
– мисли за смрт и самоубиство.

Кај мажите може да се покажат иритирачки физички симптоми како што се главоболки или варење, тие можат да поминат повеќе време надвор од семејството, како на пример да останат доцна на работа. Доколку не се лекува, постпарталната депресија може да го спречи развојот на односот на бебето со двајцата родители, што може негативно да влијае на социјалниот и емоционалниот развој на детето.

Ако станете татко и чувствувате симптоми на постпородилна депресија, посетете го вашиот лекар веднаш штом ќе ги забележите симптомите. Ако вашиот работодавец нуди програма за помош на вработените, исто така може да биде вистинското место за да побарате помош. Ова е местото каде што можам да ви дадам препорака или можеби одредена привремена поддршка.

За авторот

Mr. M