Луксуз Патувања

Монако: тајната на главниот град на парите

Напишано од Mr. M

Кога станува збор за пари, прво мислите на големите финансиски центри во светот, како што се Њујорк, Франкфурт или Лондон. Секако, ова се местата каде што “работат парите”. Но, каде одат во слободното време? Дефинитивно во Монако!

Монако е само 2,8 квадратни километри, што ја прави втората најмала земја во светот. Околу 30% од жителите се милионери. Затоа, не е чудно што Монако има највисок приход по глава на жител во светот.

Не е така одамна кога богатите и славните од овој свет ја откриле малата земја за себе. Со оглед на фантастичната локација на јужниот француски медитерански брег, со прекрасниот пејзаж, прекрасната вегетација и пријатната клима, речиси изненадувачки е што економскиот бум на Монако започна во 19 век.

Уште во тоа време, веќе била откриена дестинацијата за високата класа на луѓе од светот.

Јасно е дека Монако исто така има речиси магична привлечност за просечните потрошувачи. Со својата архитектура и погледот кон Средоземното Море, кое се нуди речиси од целиот стар град, Монако се смета за едно од најубавите места на целата Азура. Оваа огромна панорама е едно од искуствата што можете да ги добиете бесплатно во Монако. Инаку, сите останати активности се доста скапи. Бутиците нудат вистински луксузни прооизводи, барови и ресторани, во кои и покрај многу високите цени, честопати луѓето резервираат денови однапред…

За авторот

Mr. M