Кариера

Најбараните 10 работни места за оваа 2019 година

Напишано од Mr. M

Излезе новата листа од социјалната мрежа Линкдин за најбараните 10 работни места за оваа година. Како и секоја година, така и оваа Линкдин прави листа од работни позиции кои биле најбарани. Меѓу првите негови работни места е експерт за вештачка интелигенција – обично инженер, истражувач или друга специјалност која се фокусира на машинско учење и вештачка интелигенција, осмислувајќи работи како што има смисла да се имплементираат АИ или да се изградат системи за ВИ. Во последните четири години, стапката на раст на вработеноста за оваа професија е 74 %.

„АИ ја инфилтрираше секоја индустрија и во моментов побарувачката за лица со квалификувани АИ ја надминува понудата. Ова е трета година по ред дека професијата машинско учење или АИ е на врвот на списокот и можеме да очекуваме само дека побарувачката ќе се зголеми “, вели Ги Бергер, главен економист на„ LinkedIn “.

Потоа има инженери за роботика (40% од годишниот раст на вработеноста), аналитичар на податоци (37%)…
Интересно е и дека има голем број професии како што се експерти за успешно управување со врски со клиенти и претставници на продажба.

Погледнете ја листата од најбараните работни места за 2019 година:

1. Експерт за вештачка интелигенција
2. Инженер за роботика
3. Научник за податоци
4. Инженер за управување со податоци
5. Инженер за сигурност на страници
6. Експерт за врски со клиенти
7. Претставник за развој на продажба
8. Инженер за податоци
9. Здравствен техничар во однесувањето
10. Експерт за компјутерска безбедност

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

Mr. M