Фитнес

Најчести грешки кои не треба да ги правите на траките за трчање

Напишано од Mr. N

Траките за трчање се најдобар избор за џогинг во затворени простории: омилени музички листи, трчање како да сте во парк.

Меѓутоа, како и за било која друга физичка активност, потребно е одредената форма да ја постигнете на правилен начин, така што ќе намалите многу калории и ќе направите совршено тело.

Во продолжение ви прикажуваме дел од најчестите грешки кои ги правиме на фитнес траките.

1. Не сте добро загреани

Загревањето на телото пред тренинг е неопходна работа, бидејќи му помага на телото да се припреми на адекватен начин, да го забрза пулсот и дишењето, подготвувајќи ги мускулите за активноста која следува.

Секако, не заборавајте да се загреете пред трчање. Пред да завршите со тренингот, може да шетате 5 минути со цел да го успорите вашето тело и вратите во нормален ритам.

2. Немате план

Мора да имате секогаш план кој прво ќе го направите. Кога ќе трчате, колку долго, каква форма сакате да достигнете?

Најпрвин, треба да развиете план колку пати неделно ќе трчате на траката, кое подоцна ќе ви стане навика. Мора да се придржувате кон овој план и да го правите правилно и секојдневно.

3. Секогаш ги држите рачките

Држењето за рачките ќе ви го олесни трчањето, но нема да направи услуга на вашето тело. На овој начин, вие подсвесно ги потценувате способностите на вашето тело и го олеснувате тренингот. Намалете со држењето и ќе видите како лесно може да остварите видливи и добри резултати.

4. Трчате со исто темпо

На почетокот е важно да започнете послабо, доколку не сте навикнати на физичката активност. Кога вашето темпо станува толку едноставно што вие веќе не се потите, време е за нова промена.

Експертите кажуваат дека е најдобро да го менувате секојдневно темпото на траките за трчање. Неколку минути трчајте најбрзо што можете, па подоцна неколку минути одење.

5. Скокање на траката кога е во движење

Колку и да сте спремни и брзи, скокањето на траката која е во движење ги зголемува шансите за повреда. Можно е да истегнете зглоб, незгодно да паднете или пак да се повредите. Доколку се повредите, ќе мора да паузирате некое време, што никој не го посакува.

6. Траката е водоотпорна

Секојдневно зголемувајте и намалувајте го теретот со што траката повеќе би изгледала како отворена патека за трчање.

7. Премногу одите напред со телото

Оваа положба спречува правилно виткање на колената и го попречува ритамот на трчање. Секогаш, раменците треба да ви бидат над колковите додека трчате, така што на тој начин сте најмногу склони од повреда.

На крај, за фановите кои посветуваат дел од денот на трчање, им ја прикажуваме лентата за трчање достапна на нашата онлајн продавница FridayShop.

За авторот

Mr. N