Патувања

Најдобрите градови кои треба да ги посетите во 2019 година

Напишано од Mr. M

Земи го пасошот и пакувајте ги торбите – ова се 10-те најдобри градови во светот за да ги посетите. Но, пред да тргнете, запомнете дека туризмот може да биде меч со две острици. Тоа може да донесе огромни економски придобивки, но исто така може да предизвика незадоволство кај локалните жители.

Данскиот град Копенхаген е еден од најдобрите градови во светот и е еден од најдобрите градови во светот за велосипедисти.

Вкупниот придонес на патувањето и туризмот кон глобалниот БДП изнесувал 7,61 трилиони долари (10,2% од БДП) во 2016 година и се очекува да порасне до 11,51 трилиони долари (11,4% од БДП) до 2027 година. Дотогаш се проценува дека околу 138,086,000 луѓе ќе работат во секторот, што претставува 4% од глобалното вработување.

Но, со зголемената популарност на листите што препорачуваат места за одмор и зголемување на бројот на признанија за туристички-пријателски дестинации, има некои ненамерни негативни последици.

За авторот

Mr. M