Технологија

НОВ УДАР: Apple бара да ја замени Кина во производството

Напишано од Mr. M

Apple побара од своите главни снабдувачи колку ќе чини преместување на дел од својот производствен капацитет од Кина до Југоисточна Азија, според планот за реструктуирање на синџирот на снабдување. Според Nikkei Asian Review, тоа е потенцијално преместување на 15-30 проценти од капацитетот од Кина. Според медиумите, врз основа на информации од повеќе извори, барањето на Apple се должи на трговските бариери во односите меѓу САД и Кина, но дури и решението на овој спор нема да влијае на оддалечувањето на компанијата од преселба.

Производителот на iPhone вели дека производството во Кина веќе има премногу ризик и дека расте. Главните снабдувачи во Кина беа замолени да разгледаат други опции за производство надвор од Кина.

Земјите што се разгледуваат се Мексико, Индија, Виетнам, Индонезија и Малезија.

За авторот

Mr. M