Луксуз

Новиот саудиски принц потроши пола милијарда за нова јахта

Напишано од martin

Дали слушнавте за продажбата на сликата од Леонардо Да Винчи по цена од 450.3 милиони долари? Кога оваа приказна стигна во јавноста, сите зневеме дека сликата ја купи Алекс Ротер во име на анонимен купец, но неговиот идентитен набрзо беше откриен. Сликата е купена од страна на Bader bin Abdualh Mohamed bin Farhan al-Saud, член на кралското семејство на Саудиска Арабија.

Оваа земја има повеќе принцеви, Bader bin Abdualh Mohamed bin Farhan al-Saud е далечен роднина на фамилијата и не е познат како доволно богат да ја купи оваа слика. Сепак, на крајот се видело дека тоа не било негова желба, бидејќи сликата е купена за во Министерството за култура и туризам Абу Даби.

Принцот Bader е блиски соработник на крунисаниот принц на Саудиска Арабија Mohameda bin Salmana, а како што зборат поголемиот дел од луѓето, ова уметничко дело е купено по негова желба. Крунисаниот принц е доста познат во својата земја по борбата со корупцијата, па неколку членови од неговото семејство дури ги има ставено во притвор. Овој лидер имплементирал голем број на реформи во земјата, а една е намалувањето на буџетот во време на ниски цени на нафтата.

И покрај тоа, тој си купи нова јахта вредна 452 милиони долари. Тој оваа јахта ја купил од рускиот тајкун, додека тој бил на одмор во Франција.

За авторот

martin