Економија Кариера

Основачите на Google се повлекуваат од своите функции

Напишано од Mr. N

Основачите на Гугл, Лери Пејџ и Сергеј Брин најавија дека се повлекуваат од врвните улоги во матичната компанија на онлајн гигантот.

Тие ги напуштат своите улоги како главен извршен директор и претседател на Alphabet, но ќе останат во одборот.

Извршниот директор на Google, Сундар Пичаи, ќе стане извршен директор на „ Alphabet “, се вели во соопштението.

Двајцата основачи се преселија од Гугл во Alphabet , велејќи дека тие го прават овој чекор за да се фокусираат на започнување на нови иницијативи.

Но, во блог-објавата во вторникот, ко-основачите, на возраст од 46 години, објавија дека се повлекуваат од секојдневното управување со компанијата.

Во заедничко писмо се вели дека тие ќе останат „активно вклучени како членови на одбор, акционери и ко-основачи“, но се вели дека тоа е „природно време да се поедностави нашата управувачка структура“ .

За авторот

Mr. N