Бизнис совети

Особина кај мажите која е клучна за успех во 21 век

Напишано од The Gentleman

Ако би се обиделе да воспоставиме хиерархија на доблести во современото општество, тогаш самодовербата би била на самиот врв. Најпосакуваната, најценетата, барана и, за жал, честопати ја прецени вредноста на вашата личност која можете да ја поставите во кое било време и на кое било место.

Без разлика дали сакаме да признаеме или не, недостатокот на самодоверба носи соодветна социјална конотација и е несакана, несоодветна, неприфатлива, особина што ве прави социјално дисфункционални. На дневна основа, навистина има многу ситуации кои бараат највисоко ниво на самодоверба – од состанок со девојка до деловна средба.

Да разјасниме – живееме во најмизерни времиња досега. Ние сакаме „сè и сега“. За ретро мудрост, немаме ниту време ниту нерви. Во современи околности, имаме право да бараме само најдобро за себе. Тоа е она што го правиме. Фаќаме, бараме, палиме. На работа, дома, на излез, на одмор. Ваквата атмосфера не дозволува непотребен преглед. Потребна е целосна подготвеност и максимална самодоверба.

Во домашни прилики, проблемот со „вишок“ самодоверба е производ на длабока патологија на општество во кое нема ни доволно пари, а уште помалку образование и култура. Со недостаток на универзални вредности, се создава доволно простор за да се заснова самодовербата на некои од наједноставните квалитети на поединците – од парите до едноставното убедување дека сме родени за „многу повеќе од оваа мизерија и очај“.

За авторот

The Gentleman