Стил

Ова правило го повторуваме многу често, но многу е важно: Кое копче треба да е закопчано на костумот, а кое не?

Напишано од Mr. M

Ова правило го повторуваме многу често, но секогаш кога ќе облечеме костум следува прашањето: Кое копче треба да е закопчано, а кое не? Ова се неколку правила кои треба да ги знаете доколку се најдете во таква ситуација.

Доколку носите костум со едно копче правилото е едноставно: да биде закопчано дека стоите и да го откопчувате пред да седнете. Доколку го оставите закопчано ќе се чувствувате стегнато, а и материјалот на костумот нема да изгледа баш најдобро.

За оние костуми кои имаат две копчиња – закопчано е само горното. Никогаш не ги закопчувајте и двете копчиња. Дали го знаете правилото “понекогаш, секогаш и никогаш”? Ова важи за костумот со три копчиња. Тоа значи, доколку сакате може да го закопчате првото копче, второто секогаш треба да е закопчано, а последното никогаш.

Image result for buttons on suits

На костумите со два реда копчиња се закопчуваат сите, освен последното иако доколку сакате може да ги закопчате и сите копчиња.

Кога станува збор за кошула, ова се правилата. Ако носите вратоврска закопчајте ги сите копчиња, доколку не носите, може да откопчате едно до две. На кошулата никогаш не откопчувајте повеќе од две копчиња.

Image result for buttons on suits

За авторот

Mr. M