Технологија

И покрај трговската војна, Apple уредите ќе се произведуваат во Кина

Напишано од Mr. M

И покрај големата трговска војна помеѓу Кина и САД, компанијата Apple своите компјутери сепак ќе си составува во Кина. Еден од најзначајните производи кои досега беше составуван во САД, Mac Pro, сега се сели во Кина.

Претстедателот Доналд Трамп прави огромен притисок врз корпорациите да го вратат производството во САД поради тоа што се вовдеува царина на робата донесена од Кина.

Сепак, овие мерки не успеаа да ја предомислат компанијата Apple да продолжи да го склопува својот најпознат компјутер во САД. Со оваа мерка, Apple ќе заштеди на трошоци поради тоа што сите делови потекнуваат токму од Кина.

За авторот

Mr. M