Автомобили Економија

Porsche се шири на автомобилскиот пазар на големо

Напишано од Mr. N

Porsche наскоро може да биде ставена во позиција каде што ќе треба да го надгледува паричниот тек и другите операции на колегите на Volkswagen Auto Group (VAG)Bentley, Lamborghini и Bugatti. Доколку ова се случи, Porsche ќе биде одговорен за стандардизацијата на компонентите и платформата меѓу себе и овие три марки. Исто така, ќе ги координира техничките програми за унапредување на електричниот погон на VAG и автономната технологија за возење. Намалувањето на трошоците во висина од 2,3 милијарди долари годишно до 2021 година е, наводно, на агендата на Porsche, со намера да се искористат паричните средства за подобрување во одделите на истражување и развој, производство и набавка.

Контролата на Lamborghini како целина, наводно, би можела да се префли од Audi кон Porsche на 1 Јануари 2019 година, иако италијанските автомобилски средства ќе бидат префрлени на италијанскиот моторџиски производител Ducati. Вестите поврзани со овој трансфер го фатија Lamborghini неспремен, бидејќи наводно се наоѓал во средина на развивање на нови варијанти на Superleggera, со високи перформанси на своите продавани модели Huracan и Aventador.

 

За авторот

Mr. N