Мода

Прада е најмоќниот бренд во светот

Напишано од The Gentleman

За прв пат од основањето на италијанската модна куќа, во 1913 година, креативниот тим на Прада го вклучи белгискиот дизајнер Раф Симонс, кој ја сподели улогата на креативен директор на брендот со Миучио Прада, 70-годишна креаторка кој работи од крајот на 1970-тите. Соработката, која официјално започнува на 2 април, беше најавена на прес-конференција во Милано, по неколкумесечно шушкање, откако Симонс се пресели во италијанската модна престолнина.

Од брендот Прада веднаш го повикале “модниот доктор“ Раф кој ја напуштил компанијата Келвин Клајн. Раф Симонс е едно од најголемите имиња во светот на модата кој ќе работи на новата колекција на брендот за 20/21 година.

Svjedočimo li nastajanju najmoćnijeg modnog brenda na svijetu? Najavljen dolazak Rafa Simonsa u Pradu! (фото 1)

Иако и двајцата се на сцената веќе неколку децении и се сметаат дека се едни од најголемите влијанија на модниот свет на денешницата, она што може да се предвиди од нивниот прв заеднички настап е дека идејата за заедничко вложување, иако преседан, созрева веќе подолго време во кое двајцата заклучија дека на модната индустрија и е потребно освежување.

Симонс порано рече дека верува дека креативноста на дизајнерите е обвиткана со деловни цели, но исто така верува дека силната креативна визија е основа на секој добар бизнис. Симонс го засили минимализмот како најбараниот моден тренд во светот и го претвори Калвин Клајн во жешка марка што ја носат тие носталгични за модата во 90-тите години, но и холивудските диви на црвените теписи награда.

Модниот бренд „Прада“ во последно време беше помалку успешен, потврдувајќи ја својата сила кај помладите колеги, но за прв пат по пет години, 2020 година забележа зголемување од четири проценти на продажбата. Италијанскиот бренд има лојална фан-база од сите генерации, а публиката на Раф Симонс го следи, го цени и купува своето дело во кој било бренд на кој работи, што сигурно ќе влијае на деловните резултати на Прада.

За авторот

The Gentleman