Автомобили

Пред да дојде коронавирусот, најпродаван автомобил за 2020 година е Renault Clio

Напишано од Mr. M

Официјалните бројки велат дека Клио имал подолг период на нарачки од новиот Голф, а како резултат на тоа, продадени се 24.914 Клиа во споредба со 24.735 примероци на новиот Голф.

Сепак, двата модела се намалени во однос на минатата година, Клио за 4 % и Голф за 21 %. Растот на продажбата на ФИАТ Панда од 10 % го става на е на петтото место. Севкупно, европскиот пазар на автомобили е во пад, од 7 % од пред една година, или 1.143.852 автомобили продадени во февруари 2019 година и 1.063.264 продадени во февруари годинава.

Сегашната пандемија на коронавирус ќе го разнесе европскиот пазар на автомобили.

За авторот

Mr. M