Водич за готвење

Предлог оброци за оптимални резултати после тренинг

Напишано од Mr. N

Оброкот после тренинг е најважниот оброк во денот, ова особено важи за сите активни вежбачи кои за цел имаат зголемување на тежината и добивање на чиста мускулна маса.

Голем дел од активните вежбачи не успеваат да ги внесат потребните хранливи состојќи кои се неопходни на нашето тело после секој интензивен тренинг и сето тоа резултира со  нередовен мускулен раст и напредок и недостаток на енергија во текот на денот кај овие активни вежбачи. Основното правило кога станува збор за оброкот после тренинг е внесувањето на протеини и јаглехидрати и одбегнување на внесот на масти (мастите треба да се одбегнуваат во првиот час после тренингот).

Причината за одбегнување на мастите во првиот час после тренингот е поради тоа што мастите го успоруваат варењето на протеините и јаглехидратите.

Целта на оброкот после тренинг е брза испорака на протеини и јаглехидрати. Протеините обезбедуваат аминокиселини кои се потребни и неопходни за обнова на мускулното ткиво, додека јаглехидратите (кои се складираат како гликоген во мускулните клетки) имаат за цел да ги надополнат гликогенските резерви кои се потрошени за време на тренингот и одбегнувањето на јаглехидратите после тренинг може да резултира со непотребно мускулно разградување од страна на нашето тело и додатен замор.

Конзумирањето на јаглехидрати после интензивен тренинг ќе овозможи поголемо ослободување на инсулинот (овој моќен анаболички хормон ја зголемува и подобрува протеинската синтеза ) кој го подобрува транспортот на хранливите материи од крвотокот директно во мускулите што значи побрзо мускулно опоравување. Сега откако се знае дека оброкот после тренинг е клучен фактор во изградбата на чиста мускулна маса во продолжение од оваа статија ќе бидат дадени некои едноставни опции кои ќе овозможат одличен внес на протени и јаглехидрати:

  • Пилешко месо (мисиркино, телешко месо), ориз, зелена салата.
  • Омлет со јајца (во комбинација со ниско маслена урда, зеленчук и неколку парчиња интегрален леб).
  • Туна (може и свежо подготвена риба) во комбинација со печен или варен компир.4
  • Протеински палачинки во комбинација со некое овошје.

За авторот

Mr. N