Пијалоци

Предлог пијалок за лето: Кратка историја за џин тоникот…

Напишано од Mr. M

Кул пијалоци, топли денови и комарци. За жал, летото не само што има пријатни страни, туку, исто така, отвора многу проблеми на врата. И тука веднаш се поставува прашањето, како ли да се спасиме од компарците ова лето?

За време на британската колонијална ера, Британците имаа многу тропски области и потенцијални жртви на комарецот Маларија. Со замор, треска, повраќање, маларијата не била пријатна за тоа време и луѓето се бореле како е можно. Многу популарен и релативно докажан лек била комбинацијата на вода и кинин: тоа е средство за омекнување кое ја ослободува болката, кое главно се администрира во форма на таблети и се пие со вода. Така тоник водата е родена.

Бидејќи кининот се уште има неверојатно горчлив вкус со вода самостојно, британците се снаоѓаат со идејата за додавање на џин и тогаш е роден џин тоникот!

Што ја прави мешавината на џин и тоник вода толку непобедлива?

Кинин е, како што веќе рековме, извлечена од кората на дрвото цинхона. Спротивно на неговото име, првично доаѓа од висорамнините на Јужна Америка – но го привлече светското внимание во медицината. Причината за ова е очигледна и сеопфатна: кинин ја ублажува болката, ја намалува постоечката треска, анестезира и помага при мускулни грчеви.

За авторот

Mr. M