Кариера

Работните места кои носат мирна иднина

Напишано од Пјер

На повеќето рутински работни места им се заканува изумирање. Денес се барани креативци на сите полиња и во сите индустрии, а во иднина ќе бидат уште побарани.

Компаниите ќе бараат лица со темелно образование, способост за пронаѓање на решенија како и со вештини во управувањето со професијата и нејзино создавање, и тоа во било која ситуација, независно од секторот или индустријата. Подгответе се навремено!

Еве кои се работните места на иднината, а кои работни места имааат висок ризик за изумирање во наредните 10 години

Работни места со висок ризик на изумирање

1. Благајник

2. Магационер

3. Телеоператор (телеподдршка)

4. Агент за туристички патувања

5. Поштар

6. Диспечер

7. Дактилограф

8. Библиотекар

9. Преведувач

10. Таксист

Работни места со одлична иднина

1. Земјоделец (еко производство)

2. Бизнис дизајнер

3. Програмер

4. Стартап-претприемач

5. Негувател

6. Нутриционист

7. Дигитален детектив

8. Лекар/здравствен советник

9. Програмер за игри

10. Foresighter (социјално-економски футуриста)

За авторот

Пјер