Технологија

Шпанија е првата европска земја која добива 5G мрежа

Напишано од Mr. N

Шпанија е првата земја во Европа која ќе воведе 5G мрежа во најголемите градови на 15 Јуни, во соработка со кинеската компанија Huawei.

Телекомуникацискиот оператор Vodafone потврди дека ја започнува првата официјална употреба на 5G мрежата овој месец. Брзините ќе се зголемат до 2Gps до крајот на годината, околу 10 пати повеќе од сегашниот максимум на 4G мрежата.

Фрекфенцијата во овој момент покрива околу 50% од населението во 15-те градови, но ќе биде продолжена во следните месеци.

Новата 5G мрежа ќе биде достапна и во Велика Британија, Германија и Италија следниот месец.

 

За авторот

Mr. N