Психологија

Што да правите ако сте во брак во кој секусалниот живот е во лоша ситуација?

Напишано од Mr. M

Постои точка во многу бракови кога луѓето ќе започнат да имаат помалку секс отколку што правеле во претходните фази на нивната врска. Натопувањето на сексуалната фреквенција е сосема нормално и не мора да значи дека нешто е „погрешно“ со вашиот брак. Понекогаш, постојат голем број на причини за намалување на сексот во текот на бракот, смрт на некој близок, стрес на работа и проблеми со парите се само неколку од работите што апсолутно ја убиваат вашата желба да имате секс.

Може да биде тешко да вратите здрав сексуален живот кога ќе престанете да имате секс со месеци или години, но не е невозможно. Еве неколку совети…

Кога имате лош секс и не се обраќате на партнерката, имате тенденција да не го запрете лошиот сексуален однос. „Можеби морате да лажите оргазам, или не можете да комуницирате со партнерката. Затоа е многу важно да комуницирате и да бидете искрени со партнерката за вашиот сексуален живот. На начин што не е ниту осудувачки ниту агресивен, разговарајте со вашиот партнер за проблемите што ги имате во спалната соба. Ако комуникацијата е нешто со кое се борите, тогаш добро би било да посетите терапевт за секс и врски. Тројцата од вас, заедно, можат подобро да ги артикулираат потребите на вас и на партнерот на здрав и продуктивен начин.

Има голема разлика помеѓу лош секс и лош секусален однос. Лош секс е кога вие или партнерот правите нешто погрешно што не ви се допаѓа, додека лошиот сексуалниот однос обично доаѓа од тоа да правите истата работа одново и одново со иста личност. Без разлика дали сакате да вклучите секс играчки во сексуалниот живот, Виагра, или да ја отворите вашата врска, запомнете, вие и партнерот сте креатори на вашата сексуалност. Додавајќи го ова, пробајте нови сексуални позиции. Обидете се со валканиот муабет. Постојат навистина многу работи што можете да направите за повторно да го направите сексуалниот живот откако ќе станете здодевни.

Ако не се чувствувате емотивно поврзано со вашиот партнер надвор од спалната соба, тешко е да се поврзете додека имате секс. Едно или двајцата можеби се чувствувате занемарено, недоволно ценети, несакани или нешто друго целосно. Веројатно нема да видите промена во вашиот сексуален живот, освен ако не се посветите на овие „нерешени емотивни повреди и незадоволства. Потребно е чувство за оптимизам во врска со својата иднина заедно, ако сакате да бидете физички интимни.

Во овој момент, можеби се прашувате: „Дали вреди да се обидете повторно да се поврзете, да испробате терапија и да ги имате овие тешки дискусии ако веројатно ќе заврши во развод, сепак?. Истражувањата не даваат специфичен процент за бројот на бракови без сексуални односи што завршуваат со развод – веројатно затоа што е премногу тешко да се измери. Сепак, општо цитираното истражување од 1994 година во Социјалната организација на сексуалноста покажа дека околу 15 до 20 % од брачните двојки се во сексуална врска. Исто така, знаеме дека денес околу 40 % од браковите завршуваат со развод.

 

За авторот

Mr. M