Бизнис совети

Што да правите во 30-тите, 40-тите и 50-тите за да бидете успешни?

Напишано од The Gentleman

Ма е најбогат и најуспешен кинески претприемач и основач на добро познатата веб-страница „Алибаба“, вредна скоро 200 милијарди евра. Неговите совети треба да ги почитуваат сите, бидејќи тие се универзални и применливи. Тој вели дека е природно луѓето да прават грешки, особено младите. Нарачува да ги сметаме грешките како приходи.

„Кога имате 20 години, бидете добри студенти. Влезете во претприемништво за да стекнете искуство. Пред 30-годишна возраст, следете некого. Одете во мала компанија. Обично, во голема компанија е добро да се научат процеси. Тогаш сте дел од голема машина “, рече Ма. Но, кога одите во мала компанија, ќе научите каква е страста, научите да сонувате.

„Научете како да направите многу работи со текот на времето. Пред 30 години, не станува збор за која компанија одиш, туку кој шеф го следиш. Тоа е многу важно “, вели тој. Од 30 до 40 години, треба да размислите појасно кога работите сами. Ако навистина сакате да бидете претприемач. „Од 40 до 50 треба да ги направите сите работи за кои сте добри.

„Но, кога имате 50-60 години, вие работите за младите затоа што младите можат да направат нешто подобро од вас. Затоа, потпирајте се на нив и инвестирајте во нив, проверете дали се добро “, додаде тој.

„Кога имате над 60 години, поминувате време на плажа. Уживајте “, советува Ма.

 

За авторот

The Gentleman