Бизнис совети

Што е пресудно за успех во кариерата според науката

Напишано од The Gentleman

И покрај бројните студии кои ја докажаа неверојатната сложеност на човековиот когнитивен систем, коефициентот на интелигенција (IQ) во популарната култура преживува како синоним за интелигенција во целина, така проектирајќи на самиот поим за успех, пренесува Newsweek.rs.

Сепак, суровата моќ на интелектот не е доволна за да се справи со тоа во светот. Според резултатите од новите анализи, главниот фактор на успех е нешто што го нарекуваме личност.

Американската национална академија на науките (НАС) неодамна објави студија од меѓународен тим истражувачи, вклучувајќи го и нобеловецот Џејмс Хакман, според која самото IQ е речиси ирелевантно за предвидувањата за финансискиот или академскиот успех на одредена личност.

Со проучување на голема количина на податоци од различни земји во светот, откриено е дека предвидувањата за перформанси се релативно точни само кога резултатите од тестовите за интелегенција се анализираат со резултатите од тестовите за личност.

Резултатите од овие тестови откриваат многу за личноста, велат научниците и можат да бидат „преведени во исходи“. Тимот смета дека не е важно да се биде паметен за успех, бидејќи е важно да имате силни не когнитивни вештини, како што е капацитетот за ефикасно планирање. Исто така, за да се добие вработување и понатамошен успех во кариерата, многу поважни се можностите како што се комуникацијата, прецизноста (времето и идејата) и иновациите, се вели во студијата.

„Личноста и не когнитивните вештини се далеку пофлексибилни во постариот живот од коефициентот на интелигенција. Постојат многу ефикасни адолесцентни интервенции кои ја промовираат личноста, а се далеку помалку успешни во зајакнувањето на интелигенцијата “, рече авторот на студијата.

За авторот

The Gentleman