Психологија

Што ја убива желбата за секс кај мажите во денешно време?

Напишано од Mr. M

Ако сте изложени на стрес и распнати на илјадници обврски секојдневно, обидувајќи се да го максимизирате секој ден, организмот оптоварен со проблеми, ја намалува потребата за секс. Производството на хормони и потенцијалната репродукција се напорни и скапи за организмот. Преоптоварено со напнатост, телото престанува со процесите, со други зборови, либидото опаѓа.

Чувствувајќи стрес и алармирање на организмот, тој реагира на опасност со зголемување на производството на кортизол, епинефрин и норепинефрин. Предизвикува вознемиреност, го забрзува срцето, го крева крвниот притисок и ја пренасочува крвта кон срцето, мозокот, белите дробови и мускулите – подалеку од другите органи и делови од телото. Ако сме под хроничен стрес и алармот е практично континуиран, јасно е кои делови од телото ќе бидат оскудни во снабдувањето со крв.

Покрај тоа, премногу стресот ги намалува нивото на серотонин и допамин, невротрансмитери кои не прават да се чувствуваме среќни и привлечни за нашите партнери. Не е изненадување што во вакви услови паѓа и тестостеронот, хормонот одговорен за сексуална желба. Невротрансмитерите и половите хормони кои го стимулираат либидото се вкочанети, а нашата желба и одговор на сексуалните стимули се пецкаат и згаснуваат.

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

Mr. M