Стил

Според експертите како да се носиме во вакви ситуации и дали вирусот поминува низ ткаенината

Напишано од Mr. M

Првите информации и најголемите на оваа тема ги кажа др. Џил Ветерхед, доцент за педијатрија специјализирана за тропска медицина и заразни болести на Медицинскиот колеџ Бајлор. Таа рече дека сè уште нема конкретно истражување за тоа колку долго коронавирусот може да преживее на нашите кошули, панталони, патики или џемпери, но може да се направат некои образовани претпоставки . Тестовите откриле дека вирусот може да преживее на „не-порозни површини“, како што се хартија или картон, до 24 часа, а на пластика и челик до три дена.

Д-р Ветерхед објаснува дека иако таквото сценарио е разбирливо, веројатно нема да бидете заразени од тоа што го носите. „Можно е ако облеката ви е загадена со вирус и да ја допрете загадената област со раката и потоа да ја допрете устата, носот или очите, може да се заразите со вирусот. Сепак, ова веројатно нема да биде вообичаен метод на трансфер, освен ако не сте во средини со висок ризик.

Кога станува збор за материјалите нема информации што можат безбедно да кажат дали вирусот ќе живее подолго на вашата најлонска јакна. Оваа тема, секако, разбуди голем интерес кај сите луѓе низ светот, па побаравме информации, дали треба да ја смениме гардеробата што ја носиме и да ја измиеме кога ќе се вратиме дома. Д-р. Ентони Фехр, доцент на Катедрата за молекуларна биологија на Универзитетот во Канзас, изјавил дека тоа не е потребно.

Сепак, поради триење или допирање на многу површини со гардеробата се препорачува веднаш да ја смените кога ќе дојдете дома. Сепак, заклучокот е дека најдобро е да ги следите упатствата и да останете дома, бидејќи ова е најбезбедна работа во моментот.

За авторот

Mr. M