Пијалоци

Според научниците треба да пиеме повеќе кафе! Зошто?

Напишано од Mr. M

Досега, насекаде сме можеле да слушаме и да читаме зошто кафето е добро за нас – го подобрува здравјето и влијае на подолг живот. Меѓутоа, нова студија за неврони покажува дури и корелација помеѓу зголемената потрошувачка на кафе и подоброто здравје на мозокот.

Најинтригантниот заклучок, објавен минатиот месец во весникот Frontiers in Neuroscience, покажува дека постои врска помеѓу пиење големи количини на кафе и намален ризик од Алцхајмерова болест или Паркинсонова болест.

Иако би помислил дека највлијателна состојка за ова е кофеинот, тука не е случај. Тајната се уште е во хемискиот состав наречен фенилиндан, кој се создава во процесот на пржење на кафето. Колку кафето подолго се пржи, нивото на фенилиндан е повисоко и поради својата сила влијае на токсичните протеини – тау и бета-амилоид – кои се поврзани со Алцхајмерова болест и Паркинсонова болест.

Засега, заклучоците од сите истражувања велат дека треба да пиеме што е можно повеќе кафе. Дали постои навистина комплетна врска помеѓу потрошувачката на кафе и здравјето на мозокот не е потврдена, а невролозите со секое ново истражување стануваат посигурни во ова тврдење.

За авторот

Mr. M