Кариера

Според науката: Згодните мажи потешко успеваат во кариерата

Напишано од Mr. M

Дали некогаш сте размислиле дека ако сте премногу убав или згоден тоа може да ви биде пречка во кариерата? Иако звучи чудно, но според новата студија спроведена во САД и во Велика Британија, поверојатно е дека убавите мажи се сметаат за закана од нивните шефови и затоа се со помала веројатност да постигнат подеднакво моќни позиции.

Студијата вклучува истражувачи на Факултетот за менаџмент на Универзитетскиот колеџ во Лондон и на Универзитетот во Мериленд во САД, спроведувајќи четири одделни експерименти во четири различни канцеларии.

Тие откриле дека кога мажите ангажирале други мажи да работат со нив, нивната одлука негативно влијаела врз атрактивноста на кандидатот.

Менаџерите се погодени од стереотипи и донесуваат одлуки за вработување врз основа на своите сопствени интереси, па организациите можеби нема да ги добијат најкомпетентните кандидати. Свеста дека вработувањето е засегнато од потенцијалните работни односи и стереотипизирачките тенденции може да им помогне на организациите да ги подобрат своите процеси на селекција.

За авторот

Mr. M