Бизнис совети

Три грешки во бизнисот кои треба да ги избегнеме според Марк Кјубан

Напишано од Mr. M

Претприемачите се интелигентни, страствени и амбициозни по природа, но тоа не значи дека водат бизнис без грешка. Сепак, едниот од нив едвај донесува лоши одлуки, па затоа нето-вредноста на неговото богатство денес е над 4 милијарди долари. Вака ги советува Марк Кубан сите деловни луѓе.

Не занемарувајте ги основите на бизнисот- Секој претприемач кој сака успешно да работи бизнис треба да ја знае разликата помеѓу самиот производ и неговите карактеристики. Не е доволно само да се создаде производ, тој треба да се истакне според неговата карактеристика – тоа е она што му дава вредност. На пример, ако правите мобилни телефони, тие не треба да бидат само еден, друг бренд во серијата, туку треба да им се даде и вредноста што ги прави уникатни.

Конкуренцијата не ви дава валидност- Не е лесно да започнете бизнис од ништо и да ги убедите луѓето да ги користат вашите производи или услуги. Сепак, Кјубан смета дека е голема грешка да се мисли дека присуството на силна конкуренција на пазарот додава вредност на брендот. Вие сте во голем проблем ако не сте во можност да произведувате и дизајнирате повеќе од другите. Секогаш мора да бидете еден чекор понапред – вели американскиот магионичар за бизнис.

„Златен работник“ не треба да биде клучот за вашиот успех- Луѓето обично прават грешка кога наоѓаат само една доверлива личност која е со десна рака во сите ситуации. Потребно ви е цел тим вредни, амбициозни луѓе кои одново ќе го започнат бизнисот. Истата работа е кога претприемачите наидуваат на проблем, па затоа сметаат дека овој нов, „свеж“ вработен ќе им донесе решение. Да вработите врвен експерт за пазарот не значи дека одеднаш магично ќе го развивате бизнисот, ќе продавате повеќе и ќе живеете хармонично до крајот на животот, вели Марк Кубан.

 

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

Mr. M