Технологија

Во Норвешка имаме детокс од виртуелниот свет

Напишано од Mr. M

Општинските власти на Ставангер, град во Норвешка, покрај тоа што забрануваат мобилни телефони во училиштата, планираат да им одземат на помладите ученици индивидуален пристап до компјутери. Повеќето градски советници ја поддржаа оваа идеја, истакнувајќи дека на овој начин на децата треба да им се дозволи да „детоксираат“ од виртуелниот свет.

Планирано е дека учениците од прва до четврто одделение веќе нема да имаат пристап до персонални компјутери, а наместо тоа ќе споделат ДЕТОКС компјутери во училниците што можат да се користат со дозвола на наставникот. Целта е да се воведат горенаведените мерки за ученици од сите одделенија, од прво до десетто.

За авторот

Mr. M