Пијалоци

Водич за џентлмени: Најдобрите шкотски вискија кои секој маж треба да ги проба

Напишано од Mr. M

Што всушност претставува Scotch whisky? Според официјалната регулатива за виски (SWR) – која неодамна беше ажурирана во 2009 г. – оригиналното шкотско виски мора да ги исполни следниве критериуми:

  • Мора да се произведува во дестилерија во Шкотска од вода и стопен јачмен
  • Доколку се додадат дополнителни зрна (од други житарки) во смесата, тие мора да бидат цели зрна

Дестилеријата мора да ги изврши следниве активности на сите зрна:

  • Да ги преработи во каша
  • Да се ферментираат исклучиво со ендогени ензимски системи
  • Ферментирајте ги само со додавање квасец

Многу пократкиот одговор е: Шкотското виски е виски кое се прави во Шкотска со употреба на вода и стопен јачмен (и други цели зрна по повод) и старее најмалку 3 години во дабови ковчиња. Постојат различни типови на шкотско виски:

  • Single Malt- За да се квалификува едно виски како Single Malt мора да биде направено од каша од 100% расипан јачмен и да се дестилира во единствена дестилерија преку процес на дестилација на тенџере.
  • Single Grain – може да вклучи други житни зрна житни култури (расипано или несолено) во кашата.
  • Blended Malt – Мешавина од шкотскo виски од во едно од најмалку две различни дестилерии.
  • Blended Scotch – Мешавина на Single Malt и Blended malt

Lagavulin

Laphroaig

The Macallan

Johnnie Walker

 

Glenfiddich

The Glenlivet

Chivas Regal

 

За авторот

Mr. M