Филмови

Задолжителни филмови кои мора да ги погледне секој претприемач (ВИДЕО)

Напишано од The Gentleman

Помеѓу документарците и измислени филмови, има многу што можете да научите за маките на претприемачите од удобноста на вашиот кауч. Без разлика дали штотуку започнувате со бизни или имате со години, може да соберете неколку моќни поуки од овие филмови кои ги одвоивме за вас.

Startup.com

Startup.com е документарен филм од 2001 година, во кој се испитува подемот и падот на стартапот реалност GovWorks што собра 60 милиони долари од Hearst Interactive Media, KKR, the New York Investment Fund, and Sapient.

Catch Me If You Can

Кога ќе го слушнете Catch Me If You Can, веднаш ви текнува на Френк Абањале (Леонардо Ди Каприо). Врз основа на вистинска приказна, ова е класичен филм што го истакнува патувањето во претприемништво. Тој допира до важни теми како што се креативно решавање на проблеми, свртување на нешто добро од лоша ситуација и метежот во постигнување успех.

Wall Street

Дали некогаш сте се наметнати до вашите граници во потрагата по моќ и успех? Вол Стрит ја разоткрива оваа тема низ очите на Буд Фокс (Чарли Шин), амбициозен брокер кој усвојувајќи ја мантрата „алчноста е добра“. Овој филм е прозорец во корпоративните финансии, управувањето со портфолиото, принципите за инвестирање и капиталот.

The Godfather трилогијата

Трилогијата „Кум“ е веројатно најдобриот филм на сите времиња за претприемачи, потенцирајќи зошто се важни односите и градењето мрежи, зошто им помагате на луѓето да се позајмуваат на добар бизнис и зошто разбирањето на конкуренцијата не е договорено. Филмовите се интензивно забавни, преполни со воодушевувачки и размислувачки сцени кои ќе ве остават подобро подготвени да се справите со вашиот следен деловен предизвик.

The Devil Wears Prada

Овој филм ќе ве мотивира да се спуштите и да ја извршите работата во соништата. Тоа е филм кој покажува како да се справувате со непријатни ситуации, како да навигирате во светови што изгледаат непознати и колку напорната работа се исплати на крајот. Исто така е интересен прозорец во модната индустрија и ќе ве научи на нешто или две за тоа како да работите по корпоративната скала.

За авторот

The Gentleman