Пијалоци

Зошто најголем дел од луѓето пијат епсресо?

Напишано од Mr. M

Речиси секој човек, својот ден го започнува со кафето. Според едно интервју кое што го направи нашиот тим со Дејан Богоески, македонскиот професионален бариста и овластен тренер во Лаваца тренинг центарот, успеавме да дознаеме дека еспресото е омиленото кафе на македонците и покрај тоа што младите сакаат да екпериментираат со вкусови.

Постојат голем број на причини поради кои се пие епсресото, но ние издвивме една многу важна за вас.

Кофеинот ги намалува симптомите на замор, но исто така ја одржува состојбата на внимание и будност. Ваквиот ефект кофеинот го има поради неуро-хемиските реакции. Еспресото одржува повисока концентрација на допамин, посебно во центрите на мозокот поврзани со вниманието.

За авторот

Mr. M