Нега и одржување

Зошто не треба да користите течност за перење уста после тренинг?

Напишано од Mr. N

Многумина користат антибактериски средства за да го освежат здивот после тренинг, но лекарите советуваат дека тоа воопшто не треба да се прави..

За време на тренингот, многумина од нас јадат овошје, пијат протеински шејкови и јадат протеински чоколади. Сето ова може да доведе до непријатно чувство во устата што бара од нас да ја освежиме устата и исчистиме. Бидејќи не можеме да ги четкаме забите во теретана, многумина носат течност за миење на устата.

Сепак, лекарите предупредуваат дека користењето на оваа течност после тренингот може сериозно да го наруши вашето здравје, и еве зошто е тоа така.

Кога тренирате, крвните садови се шират и притисокот се зголемува, што доведува до подобар проток на крвта низ телото и подобар транспорт на кислород. Сепак, лекарите откриле дека користењето на оваа течност резултира со брзо намалување на крвниот притисок, што во никој случај не е добра работа, доколку сте имале активен тренинг.

Ако крвните садови се разредуваат, тоа значи дека вашето тело очекува посилен прилив на крв, и ако потоа го намалите крвниот притисок, тоа доведува до нарушување во крвниот систем што може да доведе до многу проблеми, па дури и срцев удар.

Затоа избегнувајте да ја користите оваа течн и освежете се со гума за џвакање бидејќи ова е многу подобра, но побезбедна опција при напуштање на салата.

За авторот

Mr. N