Нега и одржување

Зошто зимските парфеми послабо мирисаат од летните?

Напишано од Mr. N

Дали сте забележале дека за време на студените денови вашите омилени парфеми не се чувствуваат толку силно?

Кога ќе пристигнат жешките, летните денови, нашите парфеми можат да бидат прилично чувствителни, дури и до оној степен што нè мачат, но кога ќе пристигнат постудените денови, работите се случуваат поинаку. Ако мислевте дека температурата игра дел, тогаш не сте далеку од вистината, но има и други фактори кои утврдуваат колку е силен вашиот парфем.

Температурата го прави парфемот да ги шири своите мириси во различни насоки. Кога ќе дојде зимата, студената температура спречува ширење на мирисот, што резултира во низок интензитет на парфемот. Сепак, влагата исто така игра голема улога. Исто како и температурата, влагата им помага на мирисните ароми да бидат посилни и да траат подолго. Студениот зимски воздух ја исцедува кожата, што резултира во недостаток на влага и слаб мирис на парфеми.

Доколку сакате да мирисате посилно во зима, треба да ставите парфем на вратот и рацете, па потоа да нанесете навлажнувач на нив, што ќе ја зголеми влажноста на вашата кожа, односно ќе овозможи поголема долговечност и интензитет на самиот парфем.

 

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

Mr. N